System HACCP jako gwarancja zdrowej żywności
- Do czego przygotowuje szkolenie?
- Szkolenie przygotowuje do prawidłowego stosowania systemu HACCP zgodnie z aktualnymi
wymaganiami przepisów prawnych. Wykształca umiejętność samokształcenia się i doskonalenia
zawodowego, rozumienia znaczenia komunikacji interpersonalnej i prawidłowej współpracy z
zespołem pracowniczym i z przełożonymi, co prowadzi do unikania zagrożeń i rozstrzygania
dylematów związanych z wykonywaniem zawodu. - Uczestnik szkolenia:
Zna i stosuje instrukcje systemu HACCP, – potrafi wdrożyć system HACCP w swojej firmie – poptrafi zweryfikować system HACCP isniejący w firmie – umie prowadzić nadzór nad dokumentacją systemu HACCP na stanowisku pracy – wie, jak wprowadzać nowe zasady, procedury i techniki zgodnie z systemem HACCP – nabywa umiejętność oceny systemu HACCP u kontrahentów, z którymi współpracuje przedsiębiorca
1700 zł
cena szkolenia
Szkolenie odbędzie się za:
MOŻLIWOŚĆ DOFINANSOWANIA
Grupa docelowa
Pracownicy, kierownicy i właściciele przedsiębiorstwa zajmującego się produkcją i dystrybucją żywności oraz osób pracujących w zakładach spożywczych, w działach kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności.
Adres realizacji usługi
ul. Grunwaldzka 1 19-300 Ełk woj. warmińsko-mazurskie
Cele edukacyjny
Szkolenie przygotowuje do prawidłowego stosowania systemu HACCP zgodnie z aktualnymi wymaganiami przepisów prawnych. Wykształca umiejętność samokształcenia się i doskonalenia zawodowego, rozumienia znaczenia komunikacji interpersonalnej i prawidłowej współpracy z zespołem.
Kontakt
Dorota Racis
email: [email protected]
tel: (+48) 604 249 565
Dodatkowe informacje
Znajdziesz tu więcej informacji na temat tego szkolenia
- Sposób dofinansowania
- Wsparcie dla przedsiębiorców i ich pracowników
- Minimalna liczba uczestników
- 2
- Maksymalna liczba uczestników
- 15
- Liczba godzin usługi
- 8
- Podstawa uzyskania wpisu do świadczenia usługi
- Certyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) – w zakresie usług szkoleniowych
Podstawowe założenia systemu HACCP
Podstawy prawne systemu HACCP
Kary za nieprawidłowości w obrocie żywnością
Konsekwencje zatrucia pokarmowego
Dobra Praktyka Higieniczna jako system warunkujący wdrożenie skutecznego systemu HACCP
Rozwój mikroorganizmów
Usuwanie odpadów z zaplecza gastronomicznego
Mycie i dezynfekcja jako jeden z najważniejszych elementów systemu HACCP
Higiena osobista personelu
Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP)
Przyjęcie środków spożywczych i materiałów
Przechowywanie środków spożywczych i materiałów
Informacje o podmiocie świadczącym usługę
Obróbka wstępna środków spożywczych
Przemieszczanie środków spożywczych i materiałów
Pakowanie środków spożywczych podczas wewnętrznego obrotu
Znakowanie środków spożywczych podczas wewnętrznego obrotu
Zamrażanie środków spożywczych i rozmrażanie środków spożywczych
Obróbka termiczna środków spożywczych
Schładzanie środków spożywczych
Podgrzewanie potraw
Bemarowanie potraw
Dystrybucja gotowych potraw
Dobra praktyka wobec jaj
Nadzorowanie jakości wody
Przechowywanie próbek żywności
Monitorowanie punktów krytycznych
Działania korygujące w punktach krytycznych
- Skrypt przygotowany przez trenera.
- Wioletta Łukaszuk
- Trener specjalizujący się w: 1.projektowaniu i prowadzeniu szkoleń w zakresie systemów zarządzania jakością oraz zapewnienia jakości; 2.wdrażaniu innowacji produktowej; 3.konsultacjach w zakresie prawa żywności, systemów zarządzania jakością i zapewnienia
jakości w różnych branżach; 4. audytach wewnętrznych GMP/GHP/HACCP, ISO 22000, ISO9001, ISO 22716, FSSC 22000, BRC, IFS, GMP+,5S, ISO 14001, ISO 45001, ISO 15378; 5. wdrażaniu systemów zarządzania jakością GMP/GHP/HACCP, ISO 22000, ISO 9001, ISO 22716, FSSC 22000, BRC, IFS, GMP+, 5S, ISO14001, ISO 45001, ISO 15378; 6. szkoleniach i doradztwie w zakresie dietetyki/zdrowego żywienia. Karierę rozpoczynała we własnej firmie zajmującej się opracowywaniem dokumentacji systemów zarządzania jakością GMP/GHP/HACCP/ISO, wdrażaniem systemów zarządzania jakością GMP/GHP/GLP/HACCP/ISO 22000/ISO 9001/ISO 14001 w przemyśle spożywczym, szkoleniami osób zatrudnionych w przemyśle spożywczym z zakresu systemów zarządzana jakością GMP/GHP/HACCP/ISO 22000/ISO 9001/ISO 14001, doradztwem, audytami systemów zarządzania jakością GMP/GHP/HACCP/ISO 22000/ISO 9001/ISO 14001. Następnie rozpoczęła współpracę z różnymi firmami doradczo-szkoleniowymi rozwijając swoje umiejętności doradczo-wdrożeniowo-audytowo – szkoleniowe w wyżej wymienionym zakresie. W 2014 roku rozpoczęła współpracę z Akademią Rozwoju Osobistego Kompas w zakresie: prowadzenia szkoleń, doradztwa, prowadzenia audytów wewnętrznych, wdrażania systemów GMP/GHP/GLP/HACCP, ISO 22000, FSSC 200